U 22452657-1

Authentiek ondernemen, hype of blijver?

-Authenticiteit is dag in,dag uit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor veel mensen klinkt authentiek ondernemen als een hype-term. Er wordt veel over gesproken en geschreven en het lijkt wel alsof het heel hip is. En toch geloof ik hier heel erg in, sterker nog het is eigenlijk de basis van mijn ondernemerschap. Voor mij geen opgeklopte verhalen met veel Engelse termen en veel blabla. Mijn verhalen komen uit mijn hart, alles wat ik doe, doe ik vooral omdat het goed voelt – goed voor mij en goed voor de mensen om me heen.

Maar dat is echt niet altijd zo geweest hoor, dat is een proces van jaren met veel vallen en opstaan. Steeds beter leren luisteren naar mijn eigen stem, durven vertrouwen op mijn intuïtie en durven loslaten wat “hoort”. En nog steeds ga ik af en toe flink de mist in, maar ik herken dat soort momenten wel steeds sneller.

Maar wanneer ben je nou authentiek?

Een van de omschrijvingen die de dikke Van Dale geeft voor het woord authentiek luidt als volgt: “Een eigen kenmerk dragend. Synoniem: waarachtig, oorspronkelijk”.

Brené Brown zegt het ook erg mooi in haar boek De moed van imperfectie: laat gaan wie je denkt te moeten zijn:

“Authenticiteit is dag in, dag uit loslaten wie je denkt te moeten zijn en accepteren wie je werkelijk bent.”

Natuurlijk worden we van alle kanten beïnvloed, door familie, vrienden, bekende ondernemers, bevriende ondernemers, de media, boeken die we lezen, artikelen die we lezen, enzovoorts. Het belangrijkste is dat we daar uit leren filteren wat voor ons van belang is, goed voelt en werkt.

En hoe doe je dat dan?

Een belangrijk stap op weg naar authenticiteit is dat je voor jezelf moet bepalen wie jij als mens en als ondernemer bent en waar jij voor staat. Hoe wil jij zijn als ondernemer, wie wil jij helpen en hoe wil je dat doen?

Als je dat eenmaal voor jezelf helder hebt, is de volgende stap dat je gaat loslaten “wat hoort” en je eigen plan gaat trekken. “Wat hoort” bestaat namelijk eigenlijk helemaal niet. Het is een heel menselijk trekje dat we ons altijd willen vergelijken met anderen, bijvoorbeeld ondernemers die al een paar stappen verder zijn dan wij of waar we tegen opkijken. We denken bij onszelf: wauw, zoals hij of zij het doet, dat zou ik ook wel willen, of, als ik het nou ook zo ga doen, dan lukt het mij vast ook wel om mijn bedrijf goed te laten lopen.

Zelf heb ik jarenlang ook zo gedacht en gekeken. Er waren altijd ondernemers die het in mijn ogen veel beter deden dan ik en die het allemaal heel goed voor elkaar leken te hebben. En dus ging ik me bijvoorbeeld ook aanmelden voor allerlei netwerken, want daar hadden zij zoveel aan gehad. Vervolgens stond ik me dan doodongelukkig te voelen op zo’n netwerkbijeenkomst tussen allerlei zakelijk geklede mensen die ogenschijnlijk met het grootste gemak zichzelf verkochten tegenover iedereen.

Pas toen ik, met wat hulp, aan mezelf durfde toe te geven dat ik niet zo was en ook nooit zo zou worden en het dus helemaal geen zin had, kon ik langzaam “wat hoort” gaan loslaten. En ja, ook dat was eng, want ineens werd ik op mezelf teruggeworpen. Wat wilde ik nou zelf?

En nu jij!

Ga met de onderstaande vragen eens kijken of jij tot de kern kunt komen van waar jij als ondernemer voor staat.

  1. Als je helemaal nergens rekening mee zou hoeven houden, hoe zou jouw onderneming er dan uitzien? Wat zou je doen, welke problemen los je op, waar, hoe, met wie, wanneer?
  2. Met wat voor mensen zou je het liefst aan de slag gaan? Wat voor problemen hebben ze? Hoe staan ze in het leven? Hoe heb je contact met ze?
  3. Wat is jouw kracht? Waar ben jij nou echt goed in? Welke eigenschappen heb je die je ook in je bedrijf goed kunt benutten? Hoe kun jij die eigenschappen inzetten om anderen te helpen?

Veel succes, en ik wil heel graag horen wat jullie over jezelf ontdekken!

TinekeB

Comments

3 valkuilen voor introverte ondernemers
Reply

[…] best doen om je wat extraverter op te stellen, omdat dat op dat moment handig is. Maar blijf vooral dicht bij jezelf, dan sta je het meest in je kracht en trek je ook de mensen aan die bij jou […]

Leave a comment

name*

email* (not published)

website

× negen = 27