U 22452657-1

Ben ik nou introvert, extravert of iets er tussenin?!

HELP! Ben ik nou introvert, extravert of iets er tussenin?

 

De vraag of je nou extravert, introvert of iets er tussenin bent, komt regelmatig terug in mijn gesprekken met mensen. Mensen die van zichzelf altijd hebben gedacht dat ze extravert waren, gaan ineens twijfelen als ze de teksten op mijn website lezen en herkennen zich in allerlei vragen en problemen. Heel grappig om te horen en te lezen. Maar om iets meer duidelijkheid te scheppen nu maar eens een blog over wat introvert en extravert zijn nu eigenlijk inhoudt.

 

In de jaren ’20 van de vorige eeuw was het de psycholoog Carl Gustav Jung die voor het eerst sprak van introverte en extraverte mensen. Hij deed dit in de context van zijn boek met de titel “Psychologische typen”. In later werk van Jung kwam daarnaast een groep aan bod die je niet direct als introvert of extravert kunt benoemen, deze groep noemen we nu ambivert. Zo zijn er dus drie typen mensen: introvert, extravert en ambivert.

 

Extraverte mensen zijn naar buiten gericht

 

We kennen allemaal wel voorbeelden van mensen die typisch extravert zijn. Hen zie je vaak als de gangmakers op feestjes, genietend van alle aandacht, ze reageren makkelijk en gevat op anderen, maken snel contact en krijgen energie van de interactie met anderen.

 

Extraverte mensen praten over wat ze bezighoudt en ordenen hun gedachten makkelijk terwijl ze praten. Als ondernemer kan dit op veel vlakken natuurlijk heel goed voor je werken, zeker wanneer het aankomt op netwerken of sales. We kunnen ons allemaal wel voorstellen dat mensen met een vlotte babbel snel nieuwe contacten maken en mensen makkelijk kunnen enthousiasmeren. Toch kan die vlotte babbel ook z’n nadelen hebben. Een van de valkuilen voor extraverte mensen is namelijk dat ze niet goed luisteren. Doordat ze zelf graag aan het woord zijn en al pratend hun gedachten ordenen en snel kunnen schakelen, komen ze nog wel eens oppervlakkig over. Wat ze zeker niet per definitie zijn!

 

Introverte mensen zijn naar binnen gericht

 

Introverte mensen zitten aan de andere kant van de schaal – een glijdende schaal overigens, want volgens mij is niemand puur introvert of puur extravert. Mensen met een introverte persoonlijkheid halen hun energie uit hun binnenwereld. Ze hebben alleentijd nodig om op te laden en om hun gedachten te ordenen. Ze stellen hun handelen af op hun innerlijke beleving. Introverte mensen hebben het nodig om informatie eerst intern te verwerken en hun gedachten intern te ordenen voordat ze zich uitspreken. Ze kunnen goed luisteren, willen graag helpen en zullen je nooit een ondoordacht antwoord geven en geen loze beloften doen.

 

Als ondernemer kan het lastig zijn. Doordat je tijd nodig hebt om informatie te verwerken en een reactie te formuleren, kun je aarzelend overkomen in gesprekken. Je spreektempo ligt vaak wat lager en je laat meer stiltes vallen. En dingen goed overdenken kan ook makkelijk overgaan in te veel denken, waardoor je jezelf afremt en niet tot actie overgaat.

 

Ambiverte mensen zitten in het midden

 

Ambiverte mensen kunnen voor de buitenwereld soms erg verwarrend zijn. Ze zijn evenveel naar binnen als naar buiten gericht. De ene keer zijn ze de gangmaker op het feestje en de andere keer willen ze niets anders dan zich in hun eentje terugtrekken op de bank met een kop thee.

 

Deze tegenstelling is vaak lastig te verkopen aan de buitenwereld, ze snappen niet hoe je zo wispelturig kunt zijn. Je bent lastig te peilen. Wel kunnen ambiverte mensen goed bruggen slaan tussen extraverte en introverte mensen, omdat ze zich met beide groepen kunnen identificeren.

 

Het draait om zelfacceptatie

 

Of je nu introvert, ambivert of extravert bent, het maakt niet uit. Waar het bovenal om draait, is dat je jezelf accepteert. Geef jezelf toestemming om te zijn wie je bent, met je goede en mindere kanten. We zijn geen van allen puur extravert of puur introvert, we hebben trekjes van allebei. Een leuke manier om meer inzicht te krijgen in wie je bent, is door deze Jung Persoonlijkheidstest te doen (Ik ben een ISFP).

 

Door voor jezelf na te gaan aan welke kant van de schaal jij het meest zit, kun je erachter komen wat het best bij jou past. En besef daarbij heel goed dat het je goed bent zoals je bent. Ook als introvert kun je heel succesvol worden als ondernemer, er zullen alleen een aantal dingen zijn waar je rekening mee moet houden. Maar wanneer je dat eenmaal doet en het voorbeeld van extraverte ondernemers loslaat, staat niets jou meer in de weg om je dromen te realiseren en heel veel mensen te helpen!

 

Ik ben heel benieuwd in welke categorie jullie jezelf zouden indelen na het lezen van dit artikel, en als je de test hebt gedaan wat jouw persoonlijkheidstype is!

Laten jullie het me weten in de comments?

TinekeB

Comments

Paula Laning
Reply

Blijkbaar met ambivert dan alleen extravert. Goed verhaal, Tineke

Thamara
Reply

Absoluut een ambivert. Dat warrige overkomen naar buiten toe herken ik heel goed. Ik ervaar het als onhandig in business en werk er bewust aan om duidelijker te communiceren (verdomd lastig).

Leave a comment

name*

email* (not published)

website

8 − = drie