U 22452657-1

Ben ik nou introvert, extravert of iets er tussenin?!

HELP! Ben ik nou introvert, extravert of iets er tussenin?

 

De vraag of je nou extravert, introvert of iets er tussenin bent, komt regelmatig terug in mijn gesprekken met mensen. Mensen die van zichzelf altijd hebben gedacht dat ze extravert waren, gaan ineens twijfelen als ze de teksten op mijn website lezen en herkennen zich in allerlei vragen en problemen. Heel grappig om te horen en te lezen. Maar om iets meer duidelijkheid te scheppen nu maar eens een blog over wat introvert en extravert zijn nu eigenlijk inhoudt.

 

In de jaren ’20 van de vorige eeuw was het de psycholoog Carl Gustav Jung die voor het eerst sprak van introverte en extraverte mensen. Hij deed dit in de context van zijn boek met de titel “Psychologische typen”. In later werk van Jung kwam daarnaast een groep aan bod die je niet direct als introvert of extravert kunt benoemen, deze groep noemen we nu ambivert. Zo zijn er dus drie typen mensen: introvert, extravert en ambivert.

 

Extraverte mensen zijn naar buiten gericht

 

We kennen allemaal wel voorbeelden van mensen die typisch extravert zijn. Hen zie je vaak als de gangmakers op feestjes, genietend van alle aandacht, ze reageren makkelijk en gevat op anderen, maken snel contact en krijgen energie van de interactie met anderen.

 

Extraverte mensen praten over wat ze bezighoudt en ordenen hun gedachten makkelijk terwijl ze praten. Als ondernemer kan dit op veel vlakken natuurlijk heel goed voor je werken, zeker wanneer het aankomt op netwerken of sales. We kunnen ons allemaal wel voorstellen dat mensen met een vlotte babbel snel nieuwe contacten maken en mensen makkelijk kunnen enthousiasmeren. Toch kan die vlotte babbel ook z’n nadelen hebben. Een van de valkuilen voor extraverte mensen is namelijk dat ze niet goed luisteren. Doordat ze zelf graag aan het woord zijn en al pratend hun gedachten ordenen en snel kunnen schakelen, komen ze nog wel eens oppervlakkig over. Wat ze zeker niet per definitie zijn!

 

Introverte mensen zijn naar binnen gericht

 

Introverte mensen zitten aan de andere kant van de schaal – een glijdende schaal overigens, want volgens mij is niemand puur introvert of puur extravert. Mensen met een introverte persoonlijkheid halen hun energie uit hun binnenwereld. Ze hebben alleentijd nodig om op te laden en om hun gedachten te ordenen. Ze stellen hun handelen af op hun innerlijke beleving. Introverte mensen hebben het nodig om informatie eerst intern te verwerken en hun gedachten intern te ordenen voordat ze zich uitspreken. Ze kunnen goed luisteren, willen graag helpen en zullen je nooit een ondoordacht antwoord geven en geen loze beloften doen.

 

Als ondernemer kan het lastig zijn. Doordat je tijd nodig hebt om informatie te verwerken en een reactie te formuleren, kun je aarzelend overkomen in gesprekken. Je spreektempo ligt vaak wat lager en je laat meer stiltes vallen. En dingen goed overdenken kan ook makkelijk overgaan in te veel denken, waardoor je jezelf afremt en niet tot actie overgaat.

 

Ambiverte mensen zitten in het midden

 

Ambiverte mensen kunnen voor de buitenwereld soms erg verwarrend zijn. Ze zijn evenveel naar binnen als naar buiten gericht. De ene keer zijn ze de gangmaker op het feestje en de andere keer willen ze niets anders dan zich in hun eentje terugtrekken op de bank met een kop thee.

 

Deze tegenstelling is vaak lastig te verkopen aan de buitenwereld, ze snappen niet hoe je zo wispelturig kunt zijn. Je bent lastig te peilen. Wel kunnen ambiverte mensen goed bruggen slaan tussen extraverte en introverte mensen, omdat ze zich met beide groepen kunnen identificeren.

 

Het draait om zelfacceptatie

 

Of je nu introvert, ambivert of extravert bent, het maakt niet uit. Waar het bovenal om draait, is dat je jezelf accepteert. Geef jezelf toestemming om te zijn wie je bent, met je goede en mindere kanten. We zijn geen van allen puur extravert of puur introvert, we hebben trekjes van allebei. Een leuke manier om meer inzicht te krijgen in wie je bent, is door deze Jung Persoonlijkheidstest te doen (Ik ben een ISFP).

 

Door voor jezelf na te gaan aan welke kant van de schaal jij het meest zit, kun je erachter komen wat het best bij jou past. En besef daarbij heel goed dat het je goed bent zoals je bent. Ook als introvert kun je heel succesvol worden als ondernemer, er zullen alleen een aantal dingen zijn waar je rekening mee moet houden. Maar wanneer je dat eenmaal doet en het voorbeeld van extraverte ondernemers loslaat, staat niets jou meer in de weg om je dromen te realiseren en heel veel mensen te helpen!

 

Ik ben heel benieuwd in welke categorie jullie jezelf zouden indelen na het lezen van dit artikel, en als je de test hebt gedaan wat jouw persoonlijkheidstype is!

Laten jullie het me weten in de comments?

Mijn missie: over vallende kwartjes en lichte euforie

-Ik ben waar ik ben  en dat is

Vandaag een persoonlijke blog van mij. Ik wil graag even iets moois met jullie delen, of eigenlijk iets wonderbaarlijks. Gisteren begon de Droomdoelmethode van Dolly Heuveling van Beek, een programma waar ik me behoorlijk impulsief voor heb ingeschreven, omdat ik dol ben op Dolly en omdat ik diep vanbinnen heel sterk voelde dat dit voor mij een missend puzzelstukje was.

 Zwervend zonder doel

Jarenlang ben ik eigenlijk zoekende geweest. Een jaar of drie, vier geleden begon het bij mij te kriebelen. Ik was al jaren aan het werk als zelfstandig vertaler en ik kreeg heel duidelijk het gevoel, is dit het nou? Ja, het vertalen is ontzettend leuk (nog steeds), maar om meer te gaan verdienen zou ik harder en meer moeten gaan werken. Maar ja, dat was nou niet echt wat ik wilde. En daar begon mijn zoektocht en die heeft mij langs heel veel mensen geleid.

Ik begon bij Nisandeh Neta en ging door via Hennie Tibben naar Patty Golsteijn en van daar naar Simone Levie en zo kwam ik uiteindelijk bij Dolly terecht. Bij iedereen heb ik heel veel dingen opgepikt en overal wat van meegenomen in mijn werk. Maar de echte verandering werd pas ingezet bij Patty, want dankzij haar kwam mijn ware aard naar boven en accepteerde ik die ook.

Introvert & ondernemen

Een introverte ondernemer zijn is niet altijd makkelijk, althans niet als je je probeert te meten en te spiegelen aan meer extraverte ondernemers. En dat deed ik, ik probeerde te werken als een extraverte ondernemer en dat zorgde er alleen maar voor dat ik me langzamerhand over de kop werkte.

Toen ik met Patty aan het werk was, hadden we het ook over activiteiten die je als ondernemer doet. Een van de in mijn ogen belangrijkste dingen voor een ondernemer was netwerken, maar laat dat nou net datgene zijn waar ik doodongelukkig van word. Toen stelde zij DE bepalende vraag: ‘Waarom doe je dat dan? Wie zegt dat dat moet?’ Eh tja, dat hoort toch zo? Of toch niet?! Daar viel voor mij een heel belangrijk kwartje. Ik bepaal zelf hoe ik wil ondernemen, niemand ander schrijft mij voor hoe het moet. En ook al doe ik het in de ogen van sommigen misschien niet altijd goed, het is mijn manier en voor mij werkt het.

Een enorme openbaring

Geïnspireerd door het online programma van Patty kwam ik “bij toeval” Simone Levie tegen op het wereldwijde web. Na er een poosje verlekkerd naar te hebben gekeken, besloot ik me in te schrijven voor haar online training Maak Prachtige Online Programma’s. Ik begon er vol enthousiasme aan, had al een plan voor een programma in mijn hoofd, maar toch kwam het er niet zo uit.

Het programma voelde nog niet goed, het stroomde nog niet. Ik zorgde er onbewust voor dat mijn agenda vol kwam te staan met vertaalwerk, zodat er geen ruimte meer was om aan mijn programma te werken. Weer een training waar ik niet de volle 100 procent uit haalde… Toch maakte ik me daar gek genoeg niet zo druk om.

En gek als ik ben dan toch nog aan een nieuwe online training beginnen – de Droomdoelmethode van Dolly, omdat ik daar echt voelde dat ik dat moest doen. Afgelopen weekend sprak ik het nog uit tegen een vriendin van me, dat ik echt het gevoel had dat dit een ommekeer zou worden voor me.

En die ommekeer is vandaag meteen al gekomen. De affirmatie voor deze week is ‘Ik ben waar ik ben en dat is precies waar ik nu moet zijn’. Een van de opdrachten was om te voelen wat dat met je deed, die affirmatie. Er gebeurde van alles in mij, blijdschap, verdriet, euforie, dankbaarheid. Er kwam van alles los en ineens voelde ik heel duidelijk dat dit het pad is dat ik moet bewandelen, dat alles wat ik tot nu toe heb gedaan ervoor heeft gezorgd dat ik op de weg ben gekomen die me naar de uitvoering van mijn missie leidt. Ik was aan het schrijven en iets nam het van me over en uit mijn pen vloeiden de woorden als vanzelf en beschreef ik tot in detail hoe het pad waar ik op loop eruit zou zien. Het einddoel is nog niet zichtbaar, maar het pad op zich is al prachtig.

Het is echt mijn missie om introverte vrouwelijke ondernemers te helpen los te komen van “wat hoort” en vanuit hun hart en hun intuïtie te gaan ondernemen, zodat zij hun droomklanten aantrekken en volop kunnen genieten van hun werk en hun leven.

Ik sta nu aan het begin van mijn pad en zet vol vertrouwen op blote voeten mijn eerste stappen, wetend dat er heel veel moois zal komen!! Lopen jullie met me mee?

Gevoelige introvert gaat naar een event…


Hoe overleef je een event-!

Tja, de hooggevoelige introvert ging naar een tweedaags event, het Spirit Business Event van Simone Levie en Dolly Heuveling van Beek om precies te zijn. Een event met 145 andere vrouwen en een stuk of vijf mannen (ja, ze waren er toch echt!). Gisteren was ik er de hele dag al wat ongemakkelijk van, wat onrustig, en ik heb ook slecht geslapen. Want tja, zo’n event is leuk, maar is wel zo’n gelegenheid waarbij je eigenlijk bijna wel “moet” netwerken en jezelf moet presenteren, en laat ik dat nou net niet altijd makkelijk en leuk vinden.

Vrijdagochtend stond ik op met een wat gespannen gevoel. Fijne spanning, dat dan weer wel. Het event van Simone en Dolly zou vandaag beginnen. Na een relaxed ontbijt met havermout en koffie ben ik in de auto gestapt en door het nog rustige post-Hemelvaartsdag Nederland naar Leusden gereden.

Aangekomen bij het landgoed heb ik even rustig de tijd genomen om de omgeving in me op te nemen. Bosrijk, vogels en ondanks dat de A28 vlakbij is toch relatieve rust.

Uit mijn comfortzone

Dit soort evenementen blijven toch altijd wat uit mijn comfortzone – een grote groep mensen, mensen die ik niet of slechts oppervlakkig ken. Naarmate de koffieruimte volstroomt voel ik dat ik weer in mijn vertrouwde rol stap, die van observator langs de zijlijn. Ik trek me terug in mezelf, bang om op mensen af te stappen.

Aan de ene kant voel ik dan een soort van teleurstelling in mezelf, maar tegelijkertijd weet ik dat het voor mij zo werkt en dat dat niet erg is.

Eenmaal in de zaal aangekomen, zoek ik een plekje op. Ik ga op de tweede rij zitten, heel bewust, zodat ik niet in de massa opga en niet continu tig prikkels om me heen heb. Het is een fijne ruimte, hoog plafond, een klein podium met een vleugel en een wand vol boeken. Grote ramen aan weerszijden, lekker licht, uitzicht op de bomen en het groen.

Kippenhok

De zaal stroomt vol met heel veel vrouwen en hop, daar is obstakel nummer twee. Ik verdrink in het kippenhok, al die stemmen, al die trilling, al die energie, zoveel om me heen. Help!

Gelukkig wordt dan al snel de muziek gestart en komen Dolly en Simone het podium op. Overweldigd zijn ze, blij, dankbaar. Ik zie de emoties op hun gezicht in hun ogen en bam… ik voel me thuis, op mijn gemak.

Een event met ups and downs

Ik heb tijdens dit event duidelijk gemerkt dat het me steeds beter lukt om mijn weg te vinden in het oerwoud aan prikkels dat op zo’n moment op me af komt. Waar ik het gedurende de talks en activiteiten in de grote groep prima naar mijn zin heb en vooral enorm geïnspireerd raak van de manier waarop anderen bezig zijn met spiritualiteit en intuïtie in combinatie met het ondernemen, vallen de pauzemomenten niet altijd mee. Gelukkig heb ik er geen enkele moeite meer mee om even uit de drukte weg te stappen en de rust op te zoeken (dat was vroeger wel anders).

Mijn tips om je als introvert tijdens een event op je gemak te voelen

Dit zijn mijn tips om als (hoog)gevoelige introvert een event of groepsbijeenkomst te overleven zonder dat je naderhand helemaal kapot bent door alle prikkels.

  • Vraag je van tevoren af met welk doel of welke intentie je naar een event gaat. Voor mij gaat het vaak vooral om kennis halen en geïnspireerd worden en veel minder om netwerken. Door van tevoren je intentie helder te krijgen, lukt het beter om dicht bij jezelf te blijven en afstand te nemen van  de drukte.
  • Verken de zaal voordat de menigte naar binnen gaat en zoek een plekje uit waar jij denkt je lekker te voelen. Ik zat op de tweede rij, omdat ik dan voor mijn gevoel minder werd afgeleid door alle prikkels in de zaal. Maar je kunt ook bijvoorbeeld juist een plekje achterin uitzoeken of aan de buitenkant. Kijk wat voor jou goed voelt.
  • Voel je niet bezwaard om de rust op te zoeken. Zo zat ik vrijdagochtend ook, nadat de drukte in de koffieruimte me aanvloog, gewoon even lekker met mijn kop thee op een bankje in de gang.  Of ga even lekker naar buiten om je hoofd leeg te maken en je weer op te laden voor het volgende deel van het event.
  • Wees je ervan bewust dat niet alles gevoelens van bijv. angst of onrust die jij ervaart ook echt van jou afkomstig zijn. In een groep heb je te maken met energie, prikkels en gevoelens van heel veel mensen. Probeer je hier bewust van te zijn, zodat je je hiervoor kunt afschermen en zo meer ontspannen het event kunt beleven en naderhand minder moe bent.

Inmiddels is het Spirit Business Event alweer een aantal dagen geleden en ben ik langzamerhand alle inspiratie die ik daar heb opgedaan een plekje aan het geven. Het was een geweldig weekend!

Ik ben benieuwd of jullie iets aan mijn tips hebben en natuurlijk ook of jullie zelf nog andere tips hebben. Laat het me weten via de comments!

De 3 grootste valkuilen voor introverte ondernemers

PAS OP VALKUILEN

 

Het leven van een ondernemer gaat niet altijd over rozen, dat weet iedereen. Net zoals dat bij het leven van een niet-ondernemer gaat. Als introverte ondernemer heb je soms nog wel wat extra uitdagingen. En die uitdagingen zorgen ervoor dat je makkelijk in een van deze valkuilen trapt (of net als ik op wisselende momenten in alle drie).

Je extravert opstellen

Denken we niet allemaal op enig moment in ons ondernemerschap dat dat de oplossing is? Als ik maar doe zoals “alle” andere ondernemers, dan gaat het me vast wel lukken met mijn bedrijf. En dus gaan we hard aan de slag om een mooie website te maken met hele commerciële teksten (of laten we dat doen), we laten mooie visitekaartjes drukken en schrijven ons enthousiast in voor allerlei open coffees en netwerkevenementen, we beginnen enthousiast te Facebooken en te tweeten met een hoop poeha en ‘we’ en ga zo maar door.

En dan… Dan komt uiteindelijk het moment dat we keihard tegen onszelf op botsen, want jemig, wat voelt het ongemakkelijk. Al die dingen die je doet omdat je denkt dat het zo hoort, voelen verkeerd omdat ze niet passen bij wie jij bent en hoe jij in het leven staat.

Als je introvert bent kun je niet extravert worden. Natuurlijk kun je wel in sommige situaties heel bewust je best doen om je wat extraverter op te stellen, omdat dat op dat moment handig is. Maar blijf vooral dicht bij jezelf, dan sta je het meest in je kracht en trek je ook de mensen aan die bij jou passen.

Piekeren

Wij introverten, en dan scheer ik ons voor het gemak allemaal maar even over één kam, denken graag goed over de dingen na. Ik hoor je bijna denken, ja, en? Nadenken over wat je doet, is toch juist goed?

Dat zal ik ook zeker niet tegenspreken. Een goed doordacht genomen besluit of het uitvoeren van een weloverwogen plan is absoluut slim en verstandig. Maar, wij hebben nogal eens de neiging om te lang en te diep over dingen na te denken, waardoor we stil komen te staan.

En vooral in een eigen bedrijf kan dit een behoorlijke valkuil zijn. Een waar ik zelf ook al vele malen in ben gestapt. Helemaal enthousiast worden van nieuwe ideeën die ik heb en vervolgens verzanden in ellenlang nadenken over hoe ik ze ga uitvoeren. Zo liggen er nog een heel aantal ideeën te verstoffen in het opbergsysteem in mijn hoofd.

Inmiddels ben ik er wel achter dat het mij heel erg helpt om ideeën en plannen uit mijn hoofd te halen door ze op papier te zetten. Je kunt dit doen door gewoon ervoor te gaan zitten en alle plannen en inspiratie die je voor één specifiek idee hebt uit je hoofd te schrijven. Een andere optie is om een mindmap te maken voor je idee, dit is een erg handige manier om informatie te rangschikken en visueel te maken.

Iemand die ik recentelijk heb leren kennen via een cursus die wij allebei volgen, en die ontzettend goed is in plannen visualiseren en op papier zetten, is Visual Business Coach Loeke Braam. Van haar tekeningen word ik ontzettend blij en enthousiast!

Energieverlies

Als introverte mensen hun comfortzone opzoeken, zijn ze toch het liefst alleen of in een omgeving met weinig prikkels. We hebben nou eenmaal tjjd nodig om op te laden. Als ondernemer is dat niet altijd zo makkelijk te realiseren. Je hebt het de hele dag druk met alles wat er op je bordje ligt, afspraken met klanten, e-mails, telefoontjes enzovoorts. De kans dat er daardoor onnodig veel energie weglekt, is groot, en wanneer dat consequent het geval is, liggen vermoeidheid, stress en uiteindelijk misschien wel een burn-out op de loer.

Ik wil je aanraden daarvoor te waken. Dit kun je doen door je tijd zorgvuldig in te plannen en ervoor te zorgen dat je elke dag een aantal blokjes hebt waar je even rust kunt nemen. Zeker wanneer je weet dat je een dag hebt waar je met veel prikkels te maken krijgt, bijvoorbeeld omdat je een workshop of een training gaat volgen, vergaderingen hebt in grotere groepen, een presentatie moet geven, noem maar op.

Neem af en toe even een korte pauze, ga even lekker naar buiten of maak tijd om even rustig te lezen, te schrijven, muziek te luisteren of te mediteren. Waar jij jouw batterij ook maar weer mee kunt opladen.

Natuurlijk is het niet zo dat dit de enige valkuilen zijn voor introverte ondernemers, maar in mijn ervaring zijn dit wel de grootste. Wat zijn voor jullie de grootste valkuilen?

 

Authentiek ondernemen, hype of blijver?

-Authenticiteit is dag in,dag uit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor veel mensen klinkt authentiek ondernemen als een hype-term. Er wordt veel over gesproken en geschreven en het lijkt wel alsof het heel hip is. En toch geloof ik hier heel erg in, sterker nog het is eigenlijk de basis van mijn ondernemerschap. Voor mij geen opgeklopte verhalen met veel Engelse termen en veel blabla. Mijn verhalen komen uit mijn hart, alles wat ik doe, doe ik vooral omdat het goed voelt – goed voor mij en goed voor de mensen om me heen.

Maar dat is echt niet altijd zo geweest hoor, dat is een proces van jaren met veel vallen en opstaan. Steeds beter leren luisteren naar mijn eigen stem, durven vertrouwen op mijn intuïtie en durven loslaten wat “hoort”. En nog steeds ga ik af en toe flink de mist in, maar ik herken dat soort momenten wel steeds sneller.

Maar wanneer ben je nou authentiek?

Een van de omschrijvingen die de dikke Van Dale geeft voor het woord authentiek luidt als volgt: “Een eigen kenmerk dragend. Synoniem: waarachtig, oorspronkelijk”.

Brené Brown zegt het ook erg mooi in haar boek De moed van imperfectie: laat gaan wie je denkt te moeten zijn:

“Authenticiteit is dag in, dag uit loslaten wie je denkt te moeten zijn en accepteren wie je werkelijk bent.”

Natuurlijk worden we van alle kanten beïnvloed, door familie, vrienden, bekende ondernemers, bevriende ondernemers, de media, boeken die we lezen, artikelen die we lezen, enzovoorts. Het belangrijkste is dat we daar uit leren filteren wat voor ons van belang is, goed voelt en werkt.

En hoe doe je dat dan?

Een belangrijk stap op weg naar authenticiteit is dat je voor jezelf moet bepalen wie jij als mens en als ondernemer bent en waar jij voor staat. Hoe wil jij zijn als ondernemer, wie wil jij helpen en hoe wil je dat doen?

Als je dat eenmaal voor jezelf helder hebt, is de volgende stap dat je gaat loslaten “wat hoort” en je eigen plan gaat trekken. “Wat hoort” bestaat namelijk eigenlijk helemaal niet. Het is een heel menselijk trekje dat we ons altijd willen vergelijken met anderen, bijvoorbeeld ondernemers die al een paar stappen verder zijn dan wij of waar we tegen opkijken. We denken bij onszelf: wauw, zoals hij of zij het doet, dat zou ik ook wel willen, of, als ik het nou ook zo ga doen, dan lukt het mij vast ook wel om mijn bedrijf goed te laten lopen.

Zelf heb ik jarenlang ook zo gedacht en gekeken. Er waren altijd ondernemers die het in mijn ogen veel beter deden dan ik en die het allemaal heel goed voor elkaar leken te hebben. En dus ging ik me bijvoorbeeld ook aanmelden voor allerlei netwerken, want daar hadden zij zoveel aan gehad. Vervolgens stond ik me dan doodongelukkig te voelen op zo’n netwerkbijeenkomst tussen allerlei zakelijk geklede mensen die ogenschijnlijk met het grootste gemak zichzelf verkochten tegenover iedereen.

Pas toen ik, met wat hulp, aan mezelf durfde toe te geven dat ik niet zo was en ook nooit zo zou worden en het dus helemaal geen zin had, kon ik langzaam “wat hoort” gaan loslaten. En ja, ook dat was eng, want ineens werd ik op mezelf teruggeworpen. Wat wilde ik nou zelf?

En nu jij!

Ga met de onderstaande vragen eens kijken of jij tot de kern kunt komen van waar jij als ondernemer voor staat.

  1. Als je helemaal nergens rekening mee zou hoeven houden, hoe zou jouw onderneming er dan uitzien? Wat zou je doen, welke problemen los je op, waar, hoe, met wie, wanneer?
  2. Met wat voor mensen zou je het liefst aan de slag gaan? Wat voor problemen hebben ze? Hoe staan ze in het leven? Hoe heb je contact met ze?
  3. Wat is jouw kracht? Waar ben jij nou echt goed in? Welke eigenschappen heb je die je ook in je bedrijf goed kunt benutten? Hoe kun jij die eigenschappen inzetten om anderen te helpen?

Veel succes, en ik wil heel graag horen wat jullie over jezelf ontdekken!

Ik doe het anders! (mijn verhaal)

Ik doe het anders! Dat heb ik op heel veel momenten gedacht de afgelopen tien jaar. Of nou ja, misschien niet helemaal zo letterlijk, maar wel in allerlei varianten. Vanochtend dacht ik het wel letterlijk nadat ik 1150 woorden had geschreven. Geïnspireerd door de Magic Business Challenge van Simone Levie en Dolly Heuveling van Beek was ik bezig mijn persoonlijke verhaal als blog op te schrijven.

Introvert: geen zwakte maar kracht!

seedprod.com-8

Introvert zijn heeft vaak een wat negatieve bijsmaak. Zo lezen we bijvoorbeeld in de Grote Van Dale als definitie voor ‘introvert':

In zichzelf gekeerd, weinig spraakzaam

Zo op het oog niet echt eigenschappen die een ondernemer van pas kunnen komen. Hoort een ondernemer niet een vlotte babbel te hebben en graag in de schijnwerpers te willen staan om succesvol te zijn? Nou, nee hoor. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik dat beeld zelf ook heel lang voor ogen heb gehad, wat ertoe leidde dat ook ik in de val trapte en probeerde me extravert op te stellen, bijvoorbeeld tijdens netwerkbijeenkomsten. Met als gevolg dat ik met een glimlach op mijn gezicht geplakt me heel erg ongemakkelijk stond te voelen tussen mannen in pak en dames op naaldhakken – alleen omdat ik dacht dat dat zo hoorde als ondernemer.

Gelukkig weet ik inmiddels wel beter en begeef ik mij niet meer in dat soort groepen. Het kostte me alleen maar energie en uiteindelijk bereikte ik er mijn doelgroep absoluut niet mee. Door een buitengewoon interessante TED Talk van Susan Cain, auteur van het boek “Stil. De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen”, begon er echter iets te verschuiven in hoe ik naar mezelf keek en in hoe ik mezelf als ondernemer zag. Ja, ik ben introvert, en ja, daar ben ik eigenlijk heel blij mee.

Weet je waarom? Omdat ik vanuit eigen ervaring kan zeggen dat er eigenlijk juist ook heel veel goede dingen voortkomen uit introvert zijn. Ik zal er om te beginnen eens een paar voor jullie op een rijtje zetten.

De kracht van introvert zijn

De beste ideeën komen in stilte

Stil kunnen zijn, in jezelf kunnen keren, open kunnen staan voor wat er om je heen gebeurt, subtiele signalen kunnen opvangen zowel van binnenuit als van buitenaf – allemaal dingen je meer ontvankelijk maken voor het opdoen van nieuwe ideeën. Inspiratie komt op de gekste momenten en op de gekste plekken, maar heel vaak op een moment dat je de tijd hebt om even stil te staan en te mijmeren. Let er maar eens op!

Introverte mensen kunnen goed luisteren

Doordat introverte mensen zich over het algemeen liever wat op de achtergrond houden en de tijd nemen om ergens op te reageren of zich een mening te vormen, is er tijd en ruimte om te luisteren. Echt te luisteren naar de ander(en), zonder direct te reageren. Luisteren zonder er direct op te willen inspringen of direct met raad en daad klaar te staan. We horen vaak ook niet alleen dat wat er wordt gezegd, maar luisteren ook naar hoe het wordt gezegd, wat er doorklinkt in een verhaal en wat er achter zit.

Verder kijken dan je neus lang is

In het verlengde van goed luisteren ligt, dat introverte mensen vaak goede observeerders zijn en oog hebben voor details. Zo hoor en zie je soms dingen die anderen over het hoofd zien, waardoor je in veel processen van grote toegevoegde waarde kunt zijn. Zelf kreeg ik van een leidinggevende in mijn werk als logopedist ooit het volgende te horen: “Tijdens vergaderingen ben je vaak heel stil, maar tegelijkertijd zie ik je kijken en luisteren. Ik weet dan gewoon dat ik de volgende dag een mailtje of telefoontje van je krijg of dat je even langskomt en met een oplossing komt of met iets wat over het hoofd is gezien of een vraag die nog niet is gesteld.” Dat was zo fijn, iemand die zag hoe ik was en dat als een waardevolle aanvulling zag in ons team.

Toewijding en loyaliteit

Introverte mensen zijn vaak toegewijd en loyaal – naar hun gezin, naar hun vrienden, naar hun werkgevers. Ze zijn behulpzaam, denken met je mee en zetten zich voor je in. Of je nu klant, vriend, werkgever of leraar bent, het is altijd fijn om te weten dat je van iemand op aan kunt.

En natuurlijk zijn er nog veel meer pluspunten van introvertie, maar dit waren er een paar die voor mij heel belangrijk zijn. Pluspunten die ik ook steeds meer in mezelf begin te waarderen en ik hoop dat ik anderen (jou) ook kan helpen om er de waarde en het positieve van in te zien. Authentiek ondernemen is in mijn ogen dé ideale vorm van ondernemen, dicht bij jezelf blijven, what you see is what you get, zodat jij je er lekker bij voelt en de klant meteen weet wat hij of zij aan je heeft!