U 22452657-1

De 3 grootste valkuilen voor introverte ondernemers

PAS OP VALKUILEN

 

Het leven van een ondernemer gaat niet altijd over rozen, dat weet iedereen. Net zoals dat bij het leven van een niet-ondernemer gaat. Als introverte ondernemer heb je soms nog wel wat extra uitdagingen. En die uitdagingen zorgen ervoor dat je makkelijk in een van deze valkuilen trapt (of net als ik op wisselende momenten in alle drie).

Je extravert opstellen

Denken we niet allemaal op enig moment in ons ondernemerschap dat dat de oplossing is? Als ik maar doe zoals “alle” andere ondernemers, dan gaat het me vast wel lukken met mijn bedrijf. En dus gaan we hard aan de slag om een mooie website te maken met hele commerciële teksten (of laten we dat doen), we laten mooie visitekaartjes drukken en schrijven ons enthousiast in voor allerlei open coffees en netwerkevenementen, we beginnen enthousiast te Facebooken en te tweeten met een hoop poeha en ‘we’ en ga zo maar door.

En dan… Dan komt uiteindelijk het moment dat we keihard tegen onszelf op botsen, want jemig, wat voelt het ongemakkelijk. Al die dingen die je doet omdat je denkt dat het zo hoort, voelen verkeerd omdat ze niet passen bij wie jij bent en hoe jij in het leven staat.

Als je introvert bent kun je niet extravert worden. Natuurlijk kun je wel in sommige situaties heel bewust je best doen om je wat extraverter op te stellen, omdat dat op dat moment handig is. Maar blijf vooral dicht bij jezelf, dan sta je het meest in je kracht en trek je ook de mensen aan die bij jou passen.

Piekeren

Wij introverten, en dan scheer ik ons voor het gemak allemaal maar even over één kam, denken graag goed over de dingen na. Ik hoor je bijna denken, ja, en? Nadenken over wat je doet, is toch juist goed?

Dat zal ik ook zeker niet tegenspreken. Een goed doordacht genomen besluit of het uitvoeren van een weloverwogen plan is absoluut slim en verstandig. Maar, wij hebben nogal eens de neiging om te lang en te diep over dingen na te denken, waardoor we stil komen te staan.

En vooral in een eigen bedrijf kan dit een behoorlijke valkuil zijn. Een waar ik zelf ook al vele malen in ben gestapt. Helemaal enthousiast worden van nieuwe ideeën die ik heb en vervolgens verzanden in ellenlang nadenken over hoe ik ze ga uitvoeren. Zo liggen er nog een heel aantal ideeën te verstoffen in het opbergsysteem in mijn hoofd.

Inmiddels ben ik er wel achter dat het mij heel erg helpt om ideeën en plannen uit mijn hoofd te halen door ze op papier te zetten. Je kunt dit doen door gewoon ervoor te gaan zitten en alle plannen en inspiratie die je voor één specifiek idee hebt uit je hoofd te schrijven. Een andere optie is om een mindmap te maken voor je idee, dit is een erg handige manier om informatie te rangschikken en visueel te maken.

Iemand die ik recentelijk heb leren kennen via een cursus die wij allebei volgen, en die ontzettend goed is in plannen visualiseren en op papier zetten, is Visual Business Coach Loeke Braam. Van haar tekeningen word ik ontzettend blij en enthousiast!

Energieverlies

Als introverte mensen hun comfortzone opzoeken, zijn ze toch het liefst alleen of in een omgeving met weinig prikkels. We hebben nou eenmaal tjjd nodig om op te laden. Als ondernemer is dat niet altijd zo makkelijk te realiseren. Je hebt het de hele dag druk met alles wat er op je bordje ligt, afspraken met klanten, e-mails, telefoontjes enzovoorts. De kans dat er daardoor onnodig veel energie weglekt, is groot, en wanneer dat consequent het geval is, liggen vermoeidheid, stress en uiteindelijk misschien wel een burn-out op de loer.

Ik wil je aanraden daarvoor te waken. Dit kun je doen door je tijd zorgvuldig in te plannen en ervoor te zorgen dat je elke dag een aantal blokjes hebt waar je even rust kunt nemen. Zeker wanneer je weet dat je een dag hebt waar je met veel prikkels te maken krijgt, bijvoorbeeld omdat je een workshop of een training gaat volgen, vergaderingen hebt in grotere groepen, een presentatie moet geven, noem maar op.

Neem af en toe even een korte pauze, ga even lekker naar buiten of maak tijd om even rustig te lezen, te schrijven, muziek te luisteren of te mediteren. Waar jij jouw batterij ook maar weer mee kunt opladen.

Natuurlijk is het niet zo dat dit de enige valkuilen zijn voor introverte ondernemers, maar in mijn ervaring zijn dit wel de grootste. Wat zijn voor jullie de grootste valkuilen?

 

TinekeB

Leave a comment

name*

email* (not published)

website

zeven + = 13