U 22452657-1

Ik doe het anders! (mijn verhaal)

winding road

Ik doe het anders! Dat heb ik op heel veel momenten gedacht de afgelopen tien jaar. Of nou ja, misschien niet helemaal zo letterlijk, maar wel in allerlei varianten. Vanochtend dacht ik het wel letterlijk nadat ik 1150 woorden had geschreven. Geïnspireerd door de Magic Business Challenge van Simone Levie en Dolly Heuveling van Beek was ik bezig mijn persoonlijke verhaal als blog op te schrijven.

Terwijl ik aan het laatste stuk bezig was, dacht ik, dat moet anders. Wat je nu dus leest, is versie 2.0 van mijn persoonlijke verhaal. Een verhaal dat ik graag met jou wil delen, omdat ik het belangrijk vind dat je weet wat mijn achtergrond is, hoe ik hier ben gekomen en waarom ik denk dat ik jou kan helpen.

Een slingerend pad (met een onbewuste rode draad)

Zo zie ik mijn levensweg, als een slingerend pad. Een pad dat soms slingert met flauwe bochtjes, maar soms ook met haakse bochten en haarspeldbochten. Soms gaat het pad bergop, dan weer loopt het lange tijd vlak. Maar… het is mijn pad en ik vertrouw erop dat het me uiteindelijk brengt waar ik moet komen. En ondertussen probeer ik zoveel mogelijk van het uitzicht te genieten (al valt dat niet altijd mee).

Ondernemen

Ik werk al ruim tien jaar als zelfstandig ondernemer. Op 1 april 2004 ging ik samen met mijn man en ons precies drie maanden oude zoontje naar de Kamer van Koophandel in Emmen om mijn bedrijf, Awendan Vertalingen, in te schrijven. Ik ging als vertaler vanuit huis werken, in eerste instantie nog in combinatie met een baan als logopedist op het doveninstituut in Haren. Inmiddels zijn we ruim tien jaar verder, heb ik een kantoor buitenshuis, wordt onze oudste op 1 januari alweer elf en is onze jongste alweer negen.

In tien jaar ondernemerschap is er veel gebeurd en heb ik een onvoorstelbaar aantal woorden weggetikt als vertaler Engels en tekstschrijver. Gelukkig heb ik eigenlijk altijd voldoende werk gehad en zijn er weinig problemen en dieptepunten geweest.

Toch is ondernemen natuurlijk niet altijd rozengeur en maneschijn. Sterker nog ik heb het door de jaren heen soms echt heel lastig gevonden. Ik ben altijd al iemand geweest die zich graag spiegelde aan anderen en had altijd wel iemand tegen wie ik “opkeek”. Dat was vroeger als kind al zo, er waren altijd wel meisjes die zoveel makkelijker door het leven leken te fladderen dan ik, die het in groepsverband zoveel makkelijker hadden en zoveel sterker leken te zijn.

Ook als ondernemer was dit het geval, ik richtte me heel erg op de buitenwereld en keek hoe andere ondernemers het deden en probeerde me aan hen te spiegelen en allerlei dingen over te nemen. Zo wilde ik op een gegeven moment bijvoorbeeld proberen mijn werk zo in te delen dat ik meer kon verdienen in minder uren. Als vertaler, waar je per woord wordt betaald en de tarieven altijd onder druk staan, is dat eigenlijk bijna niet te doen. In mijn ogen was de enige optie die ik had als vertaler om werk te gaan uitbesteden en zo meer als vertaalbureau aan de slag te gaan. Dit trok mij echter helemaal niet, dus schreef ik die optie af.

Een experiment

Een ander idee waar ik al langer mee rondliep, was dat ik graag ook zou willen gaan schrijven. Na jarenlang webteksten te hebben hertaald (wat één op één vertalen is dan niet mogelijk) naar het Nederlands, leek het me leuk om deze ook zelf te gaan schrijven. Na veel lezen, uitproberen en een aantal cursussen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik dat als dienst gaan aanbieden. Een jaar lang ben ik hier mee bezig geweest en heb ik voor diverse klanten nieuwe webteksten geschreven. Om nieuwe klanten te werven, bezocht ik netwerkbijeenkomsten, sloot ik me ook aan bij een netwerk en meer van dat soort activiteiten.

Ondanks dat mijn klanten over het algemeen zeer tevreden waren, voelde ik me er zelf helemaal niet lekker bij. Het netwerken vond ik verschrikkelijk. Mezelf “verkopen” in een groep mensen was niks voor mij. Ik bleef altijd aan de rand van de groep en eigenlijk leverde het me bar weinig op. Ook het schrijven zelf viel tegen, voor sommige klanten (de klanten met wie ik een klik had) vlogen de woorden me uit de vingers en werkte het heel goed, maar voor andere klanten lukte het gewoon niet. Voor de laatste categorie klanten schrijven, kostte me ontzettend veel energie en het leverde me ook weinig voldoening op. Ik besloot de handdoek in de ring te gooien en het af te schrijven als een mislukt experiment. Ik dook mijn comfortzone weer in, achter mijn computer en niet meer netwerken.

Een persoonlijke zoektocht

Toch liet ik het er niet bij zitten, want ik wilde wel voor mezelf uitzoeken waarom het me niet lukte om mijn comfortzone op te rekken en wat dan wél bij me zou passen. In dit proces heb ik me de afgelopen twee jaar bewogen. Makkelijk was het niet, maar toch heb ik ervan genoten en ik ben er absoluut veel sterker uitgekomen dan ik er in ging.

De afgelopen twee jaar heb ik met behulp van verschillende mensen die op mijn pad kwamen heel veel geleerd, bijvoorbeeld:

  • Dat ik zelf mag bepalen op welke manier ik onderneem, er is geen “doorsnee-ondernemer”.
  • Dat de geijkte netwerkbijeenkomsten mij enkel energie kosten en niets opleveren.
  • Dat ik veel liever netwerk via social media.
  • Dat ik mag vertrouwen op mijn intuïtie en dat toeval absoluut niet bestaat.
  • Dat ik als ondernemer niet voor iedereen hoef te werken.
  • Wie mijn droomklanten zijn: introverte, vrouwelijke ondernemers die worstelen met hun zichtbaarheid en “hoe het hoort”.
  • Dat structuur voor mij écht wel werkt ;-)
  • Dat ondertitelen is wat ik als vertaler het allerliefste doe en dat ik dat dus lekker ook blijf doen.

Maar het allerbelangrijkste wat ik de afgelopen twee jaar heb geleerd, is dat het helemaal niet erg is dat ik introvert ben en niet van groepen of spotlights hou. Ik heb ontdekt dat mijn kracht juist schuilt in het feit dat ik introvert ben. Daardoor is er zoveel meer rust over mij gekomen en voel ik me zoveel sterker. Ik hoef me niet meer te spiegelen aan andere (extraverte) ondernemers, ik kies mijn eigen weg. Ik zie nu welke talenten mijn introverte inslag mij hebben opgeleverd – mijn drive om mensen te helpen, mijn talent om te luisteren en door te vragen in combinatie met mijn passie voor taal en schrijven zorgen ervoor dat ik andere introverte vrouwelijke ondernemers kan helpen een paar scherpe bochten in hun levensweg te voorkomen.

Hoe ik van plan ben dat te doen, zie je binnenkort op deze website!

 

 

TinekeB

Comments

nienke
Reply

Wauw wat ontzettend goed beschreven! !! En wat knap dat je jezelf zo goed kent en dat kan benoemen! ! Je bent gewoon n knapperd. …lfs

Leave a comment

name*

email* (not published)

website

zes × = 6